Saturday 7 June 2014

Sup Bebola Ikan


Assalamualaikum...
Mare panggil ni sup budak-budak sebabnya budak-budak suka sangat makan ni dan sangat simple membuatnya, mak budak dan bapak budak pun suka. Kalau tengah "kurang rajin" atau nak cepat, Mare akan masak ni. Untuk sahur pun sesuai makan panas-panas buat menambah selera makan bila mengantuk. 

BAHAN-BAHAN
2 ulas bawang putih hiris
2 ulas bawang merah hiris
Satu kiub ayam @ kiub ikan bilis
Bebola ikan 6 ketul potong
Fish cake 1 batang hiris
Baby corn (jagung)
Carrot (lobak merah)
daun sup hiris
Semangkuk air
Garam dan gula

CARA-CARA
tumis bawang putih dan bawang merah. Masukkan kiub. Tumis hingga garing. Masukkan air dan masukkan baby corn dan carrot. masak hingga empuk. Masukkan garam dan gula ikut citarasa. Kemudian masukkan bebola ikan dan fish cake. Angkat dan hidang dalam mangkuk dan taburkan daun sup. Mudah kan!..

TIPS DAN PETUA

korang boleh tambah ikut suka, tauhu, bunga kobis, brocolli, kobis panjang, suun, tauhu kering dan apa-apa je lah untuk mempelbagaikan citarasanya.

Sesape yang tak suka kiub ayam boleh ganti dengan kiub ikan bilis. Akan dapat rasa yang berbeza. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment