Tuesday 3 June 2014

Kek Batik Mare



Assalamualaikum...

Ha..ha.. Mare nak cerita kisah kek batik. Dulu Mare dah banyak kali cuba buat kek batik ni. Kali pertama buat, dapat resepi kata tak payah di masak. Tuang aje semua dan masuk peti sejuk. buat le... tak jadi... lembik semua.. sedih... lepas tu dapat resepi lain kata kena di masak, masukkan dalam loyang dan potong... bolehlah jadi tapi melekat gile, so bila potong pun tak lawa...Lepas tu dapat resepi letak telur... pun tak sedap sebab rasa hanyir telur tu... akhirnya mare buat resepi sendiri dan cara sendiri.. Jom belek2 resepi Mare

BAHAN-BAHAN
Biskut Marrie 1 bungkus
Milo satu packet yang sederhana besar
Susu Cair 1 tin
Butter 1 buku
Nescafe 1 sudu teh

CARA-CARA
Tuang semua bahan dalam kuali (Kecuali biskut). Masak atas kuali. Sentiasa kacau hingga pekat. Bila dah pekat, tutup api dan masukkan biskut, kacau hingga rata. Kemudian ambil loyang, alas dengan plastik keliling ya, bawah dan keliling. Mare guna plastik sampah yang biru gunting bawahnya dan gunting bagi jadi sehelai. masukkkan adunan tadi kedalam loyang yang dah di selubung dgn plastik dan tekan guna plastik jugak. Bila dah tekan bagi padat, masukkan dalam peti sejuk 2 jam. Lepas tu baru potong.

Tips dan petua

Biskut marrie
Di pasaran dan banyak brand biskut marrie ni. Tak kisahlah nak gunakan yang mana. Sekarang pun ada biskut marrie perasa coklat. tapi Mare suka yang biasa. Boleh jugak korang tak payah patah2kan. lapiskan je dalam loyang... Mare tak cukup rajin nak buat gitu.. Tapi kalau korang gaul sekali dalam kuali tanpa patahkan, mcm susah nak gaul dan akan terpatah jugak. Satu lagi Mare letak biskut selepas tutup api sebab tak mau biskut jadi lembik. Biskut kekal rangup lebih sedap.

Susu
Resepi asal guna susu pekat manis. Mare tak suka. Mare saje ubah guna susu cair dan boleh juga guna susu segar atau creamer. kalau korang guna creamer mesti letak secawan air. Tujuan ganti susu pekat kepada susu cair sebab mare tak nak kek ni terlalu manis. Sebab tu kalau korang perasan mare tak tambah gula jugak. Sebab milo dah manis, biskut pun dah manis... aduh!!.. karang kena kencing manis kang kalau semua nak manis... Pastikan adunan jadi pekat ya sebab kita pakai susu cair.

Nescafe
Ha..ha..ha... ini satu lagi yang tak de dalam mana2 resepi kek batik.. kenapa mare letak nescafe? Sebabnya nescafe akan menaikkan lagi rasa coklat. Kalau korang buat apa-apa resepi yang menggunakan cokolat, letaklah sedikit nescafe, akan berbeza rasanya tau!... lebih sedap!! Kadang2 bila kat rumah ada lebihan koko powder pun mare belasah buh sekali dalam resepi ni...

Butter
Pernah sekali tu Mare buat kek batik sebab mak teringin nak makan, agak kelam kabut masa tu.. bila dah selesai, rasa macam ada yang kurang, rupanya Mare lupa letak butter. Jadi jugak. Dan sedap jugak. Cumanya tidak berkilat dan agak keras. Dan paham2 le kan bila tak de rasa butter.. The point is, kalau korang tak de butter pun kek korang akan jadi jugak. Habis jugak dimakan.

Plastik
Yang ni Mare punya idea sendiri setelah beberapa kali buat asik melekat dan dipotong tak cantik. Seriously korang akan puas hati sebab bila dah sejuk, korang angkat je plastik dan tanggalkan... sangat cantik kek korang bila balut dgn plastik loyang tu. Pastikan plastik tu kurang berkedut masa korang masukkan adunan tu. Nanti bila korang tanggalkan plastik tak de lah kek pun tertanggal sama.... Tak pe... bila dah buat dan ada pengalaman, mesti korang faham apa maksud Mare ni.

Kacang & Kismis
Ha.. ni satu lagi tambahan yang boleh korang letak. Nak bagi sedap. Tambahlah kacang tanah goreng ke, badam goreng ke, almond ke, walnut ke, ataupun kismis... boleh di pelbagaikan ikut creativiti memasing. Tapi make sure letak ni sekali dengan biskut. Jangan letak awal nanti tak garing. Tapi kismis boleh letak awal, bagi kismis kembang, bila tergigit very the juicy the kismis... muah... marvelous!!!


No comments:

Post a Comment