Tuesday 3 June 2014

Quiche Super Easy



Assalamualaikum,
Emm... ni nak cerita pasal quiche... Quiche ni makanan orang France sebenarnya. Tapi  quiche yang Mare nak tunjuk ni yang tersangatlah shot-cut dan senang. Buat breakfast untuk anak2 suka beno le... Ringkas, berkhasiat dan sedap. Maklumlah zaman rushing ni... dalam keadaan ibu-ibu yang bekerja... tapi masih nak hidangkan makanan yang berkhasiat dan dari air tangan sendiri mestilah menitikberatkan ketiga-tiga elemen utama ni... ringkas, berkhasiat dan sedap. Selain untuk breakfast, kalau buat birthday party untuk anak-anak pun sesuai jugak sebab kanak-kanak memang suka. Jom kita terjah resepinya!

BAHAN-BAHAN
Roti Gardenia Putih
Telur 3 biji
Cheese 3 keping
Susu segar 1/4 cawan
Sosej 3 batang
Cendawan Butang
Kiub ayam 1/2 je
Lada hitam
Garam & Gula

CARA-CARA
Panaskan oven dulu ya. Gelekkan roti gardenia tu. Dan masukkan dalam acuan muffin. Gunting roti yang lebih2 tu untuk bagi nampak cantik je dan ketepikan.
Cheese, cendawan dan sosej tu cincang atau buat dadu. gaul semua bahan dan pastikan kiub ayam korang tu larut betul2 ya. Lepas tu sudukan bahan2 kedalam roti yang dalam acuan muffin tu. Bakar le sampai masak lebih kurang 20 minit. Tapi bergantung pada oven korang.. Mare tak guna oven canggih pun. Mare guna oven butterfly yang hitam tenggek atas dapur tu je. Tak pandailah nak guna oven karen-karen tu... sebabnya Mare senang nak control api bila tenggek atas dapur gas biasa tu... Bagi Mare, mcm tu lagi mudah... Oven Mare tu.. temperature pun dah tak de... so ikut agak2 je kepanasannya... 

Tips dan petua

Telur
Telur sebenarnya bertindak sebagai agen mengentalkan adunan ni. Sebab tu telur agak penting dalam resepi ni. Kalau korang kurangkan telur, kemungkinan quinche korang tu akan cair. So tak bestlah kan...

Cara Lain
Boleh jugak korang buat gini... korang panaskan bahan-bahan yang dah korang campur tu atas api. Kacau sentiasa sampai agak kental. Jgn kental sangat nanti susah nak sudu. Dah agak kental, baru sudukan masuk dalam roti dan bakar. Tapi buat cara gini, cheese semua sebati.. agak berbezalah rasanya bila ada cheese seketul2... ataupun jangan masukkan cheese masa atas api. bila dah tuang atas roti baru tabur cheese...

Oven
Kalau korang guna oven butterfly hitam ni... mesti letak tudung periuk kat belah bawah dia sebab tak mau api korang direct sangat dengan loyang muffin tu. Sebabnya nanti bawah hangus tapi inti tak masak lagi. Masak kek ke muffin ke, sentiasa letak tudung periuk tu..


No comments:

Post a Comment