Tuesday 3 June 2014

Risoles (Kuih Indonesia)



Hari ni Mare nak bagi satu resepi istimewa dari seberang. First time makan masa tahun 1988... fuh! berkurun dulu... tapi kesedapannya terkenang sampai sekarang.... bertahun-tahun cari kuih ni... akhirnya Mare jumpa jugak kat satu restoran di Seksyen 13 Shah Alam. Lupa nama restoran tu. Boleh dapat kuih ni time breakfast. Restoran ni coner lot satu baris dgn Bagus Bakery kat Seksyen 13 tu. Selang 2 pintu je dgn Bagus Bakery yg jual peralatan baking tu.... Meh jengah resepinya ya.

BAHAN-BAHAN

BAHAN KULIT (buat macam lempeng)
130g tepung serbaguna @gandum
2 biji telur
200ml susu segar
Garam

Minyak

BAHAN INTI (tumis seperti biasa)
1 biji bawang besar dadu
2 ulas bawang putih dadu
200g udang@ayam@daging dadu
3 sudu makan sayur carot & jagung
1 batang saleri
1 biji cili merah cincang
Lada Sulah
Garam dan Gula
CARA-CARA
Letak inti atas kulit dan gulung. Celup telur dan golek atas serbuk roti. Rehatkan seketika di dalam peti sejuk dan goreng

Tips dan Petua

Kulit
Masa buat kulit ni, tak payah terbalikkan masa masak. Tapi masa korang masukkan inti, pastikan bahagian yang kena kuali belah atas. Sebabnya nanti bila kita gulung, cantik licin je. Tak delah yang terbakar tu di luar. Paham dak?... pahamlah kot ya... Nak bagi lekat, letaklah telur sebab telur ni mcm gam le. Oh ya... lagi satu jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat... buat senipis mcm kuih ketayap gitu...

Inti
Sedap kalau letak udang atau ayam. Daging kurang sesuai, walaupun ok gak. Inti ni biar rasanya manis sikit jangan terlebih masin. 

Kuali
Kuali untuk kulit ni sebaiknya gunalah kuali leper dan non-stick. Tapi kalau korang hebat mengolek dalam kuali biasa pun tak de masalah... boleh je... Ok.. Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment